pizza z jajkiem
dania główne pizza WYTRAWNIE

Pizza z ziemniakami i jajkiem

pizza z ziemniakami

Pizza za każdym razem może być inna. Można tworzyć nowe kombinacje smakowe. Tym razem pizza wiejska z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą. 

Składniki na ciasto (2 pizze):

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

pozostałe składniki: 

  • ser mozzarella 150 g
  • ugotowane w całości w mundurkach ziemniaki 2-3 sztuki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kiełbasa 1 pętko
  • 1 papryka czerwona
  • kilka ogórków konserwowych 
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • świeży pomidor opcjonalnie 
  • sos pomidorowy 

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wymieszać z letnim mlekiem i wodą. Dodać do mąki. Dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 60 minut. 
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Rozwałkować. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
3. Placek posmarować kilkoma łyżkami sosu. Następnie posypać serem. Ułożyć plasterki pieczarek (nie za dużo, bo pizza popłynie), ogórka, krążki cebuli, słupki papryki, plastry ugotowanego jajka i ziemniaków oraz plasterki kiełbasy.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut. Połowę czasu piec z termoobiegiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *