sos borowikowy
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Sos borowikowy

sos borowikowy

Prosty, aromatyczny sos grzybowy. Idealny do dań z ziemniaków (placów ziemniaczych, kopytek i innych) lub po prostu do makaronu.

Składniki:

  • 20 g suszonych borowików
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać ciepłą wodą (tak, aby były przykryte). Moczyć ok. godziny. Następnie pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubszą kostkę lub plastry.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać grzyby oraz pieczarki. Smażyć ok. 10 minut. .
  4. Dodać obie śmietany. Wymieszać. Zagotować.
  5. Łyżeczkę mąki wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i ponownie zagotować.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *