Prosty, aromatyczny sos grzybowy. Idealny do dań z ziemniaków (placów ziemniaczych, kopytek i innych) lub po prostu do makaronu.
Składniki:
- 20 g suszonych borowików
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać ciepłą wodą (tak, aby były przykryte). Moczyć ok. godziny. Następnie pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubszą kostkę lub plastry.
- Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać grzyby oraz pieczarki. Smażyć ok. 10 minut. .
- Dodać obie śmietany. Wymieszać. Zagotować.
- Łyżeczkę mąki wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i ponownie zagotować.
- Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą natką pietruszki.