ciasteczka z marmoladą
ciasteczka NA SŁODKO

Kruche ciasteczka z marmoladą

ciasteczka z marmoladą
ciasteczka z marmoladą

Cudownie kruche i delikatne ciasteczka z marmoladą. Wręcz rozpływają się w ustach. Nie są przesadnie słodkie, dlatego można ich naprawdę dużo zjeść.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g płatków migdałów lub mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • marmolada

Sposób przygotowania:
1. Obie mąki przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli, cukier puder,  zmiksowane płatki migdałów lub mąkę migdałową, a także pokrojone na kawałki zimne masło. Połączyć składniki, rozdrabniając w dłoniach, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
2. Dodać jajka oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 
3. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą foremki odciskać kształty kwiatka. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasteczek, palcem zrobić delikatne wgłębienie. W każdym umieścić niewielką ilość marmolady (za pomocą łyżeczki, szprycy lub strzykawki). Nożykiem ponacinać płatki, aby uzyskać ich ładny kształt.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *