torcik ptasie mleczko
bez pieczenia ciasta NA SŁODKO

Torcik ptasie mleczko

tort ptasie mleczko

Lekki, puszysty torcik piankowy, na zimno, bez pieczenia. Idealny na lato. Do tego szybki w przygotowaniu, mało pracochłonny i nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki (tortownica 24cm):

  • 80 g biszkoptów
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka krystaliczna waniliowo-truskawkowa
  • 150 g borówki amerykańskiej
  • kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 220 ml gorącej wody. Wystudzić. 200 ml schłodzonej śmietany ubić na sztywno. Dodać lekko tężejącą galaretkę. Zmiksować, krótko, do połączenia. Masę wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 220 ml gorącej wody. Wystudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Zmiksować. Wyłożyć na truskawkową warstwę. Włożyć do lodówki.

Galaretkę krystaliczną rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć owoce i zalać je galaretką.

Schłodzić kilka godzin przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *