Lekki, puszysty torcik piankowy, na zimno, bez pieczenia. Idealny na lato. Do tego szybki w przygotowaniu, mało pracochłonny i nie wymaga skomplikowanych składników.
Składniki (tortownica 24cm):
- 80 g biszkoptów
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka krystaliczna waniliowo-truskawkowa
- 150 g borówki amerykańskiej
- kilka truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 220 ml gorącej wody. Wystudzić. 200 ml schłodzonej śmietany ubić na sztywno. Dodać lekko tężejącą galaretkę. Zmiksować, krótko, do połączenia. Masę wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 220 ml gorącej wody. Wystudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Zmiksować. Wyłożyć na truskawkową warstwę. Włożyć do lodówki.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć owoce i zalać je galaretką.
Schłodzić kilka godzin przed podaniem.