pierogi z mięsem drobiowym
dania główne pierogi i kluski WYTRAWNIE

Pierogi z mięsem drobiowym

pierogi drobiowe
pierogi z mięsem z rosołu

Pierogi drobiowe z gotowanym filetem z kurczaka, oraz warzywami z bulionu. Do tego natka pietruszki, cebulka. Pyszne do rosołku, barszczyku oraz podsmażone z cebulką. Świetnie smakują także podane z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600g)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 gałązki lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • gałązka natki sera naciowego (opcjonalnie, ale polecam bo dodaje bulionowi wyrazistego smaku)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • sól
  • 1,5 litra wody

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • około 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, seler umyć i obrać. Przekroić na pół. Włożyć do garnka. Dołożyć białą część pora, całe gałązki lubczyku ogrodowego, selera oraz kilka gałązek natki pietruszki. Dodać pół oczyszczonej, czerwonej papryki oraz przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny. Zagotować.

Filety z kurczaka oczyścić z chrząstek i przedzielić na pół (jeżeli są złączone). Dodać do gotujących się warzyw. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. pod koniec gotowania doprawić solą.

Kurczaka, marchew i korzeń pietruszki wyłowić. Zmielić w maszynce do mięsa.

Dodać posiekane 1/2 pęczka natki pietruszki oraz ok. 50 ml bulionu (który powstał podczas gotowania filetów i warzyw). Dokładnie wymieszać. W między czasie doprawić solą i pieprzem.

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem.

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować. Powycinać kółka. Można odcisnąć od kubka albo od kieliszka od wina. W każdym kółku umieścić łyżeczkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę.

Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia. Czas ten zależy od grubości ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *