kompot truskawkowo rabarbarowy
KOKTAJLE I NAPOJE

Kompot truskawkowo rabarbarowy

kompot truskawkowo rabarbarowy

Korzystając z owoców sezonowych, warto nie zapominać o kompotach. To świetna odmiana od zwykłych soków. Lekko kwaskowaty, idealny na upalny dzień. Nuta róży sprawia, ze smak jest ciekawy. Dla dodatkowej ochłody polecam podawać z kostkami lodu.

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 4 łyżki cukru różanego (lub zwykłego białego/trzcinowego)
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Rabarbar dokładnie umyć i pokroić w 3 cm kawałki. Truskawki odszypułkować i również dokładnie umyć. Włożyć do garnka. Dodać wodę i cukier. Gotować kilka min od zagotowania na średnim ogniu, aż owoce będą bardzo miękkie. Po ostudzeniu przecedzić lub pić z owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *