babka różana
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Babka różana

babka różana

Klasyczna ucierana babka. Zwykle używa się podstawowych aromatów: cytrynowy, pomarańczowy, czy migdałowy. Ja postanowiłam nadać babce różany smak. Dodatkowo barwnikiem spożywczym zrobiłam wzorek, aby ciasto było przyjemne, nie tylko dla kubków smakowych ale także dla oczu. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto można barwić na dowolny kolor, z dostępnych barwników spożywczych. Następnym razem spróbuję połączyć dwa różne smaki.

Z podanych składników wychodzi nieduża keksówka (21x11cm). Jeżeli macie klasyczną dużą, to proponuję podwoić składniki.

Składniki:

  • 130 g masła
  • 120 g cukru drobnego
  • 3 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu różanego
  • barwnik spożywczy czerwony

Sposób przygotowania:

  1. Masło o temp. pokojowej utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując.
  2. Porcjami dodać przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia, krótko miksując na małych obrotach. Dodać aromat różany. Zmiksować.
  3. Keksówkę o wymiarach: 21×11 cm. wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (lub oprószyć mąką).
  4. Wyłożyć połowę ciasta, tworząc po środku rynienkę. Do drugiej części ciasta dodać pół łyżeczki czerwonego barwnika. Zmiksować. Wyłożyć wzdłuż środka blaszki.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 40-45 minut. Do suchego patyczka. Podwójna porcja na pewno będzie się piekła nieco dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *