cold brew
KOKTAJLE I NAPOJE

Cold brew

cold brew

W upalny dzień, kiedy potrzeba dodatkowej dawki energii, koniecznie musicie spróbować kawy Cold brew. Jest to kawa, w której ekstrakcja następuje na zimno. Smak zdecydowanie różni się od kawy parzonej w sposób tradycyjny, jednak polecam spróbować. Można je kupić gotowe w buteleczkach, ale skoro można zrobić to samodzielnie, małym kosztem to czemu nie spróbować?

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy mielonej (najlepiej grubo mielona)
  • 250 ml wody w temp pokojowej
  • sączek bibułowy lub inny filtr do kawy

Sposób przygotowania:

Kawę zalać wodą. Wymieszać. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 8-10 godzin. Po tym czasie przesączyć. Kawa jest gotowa do wypicia. Można wypić ją z mlekiem, lodem, wedle własnych upodobań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *