pierogi z ziemniakami
dania główne pierogi i kluski WYTRAWNIE

Pierogi z ziemniakami i boczkiem

Pierogi z ziemniakami i boczkiem, to mój bardzo pyszny eksperyment. Są bardzo treściwe. Pyszne z sosem pomidorowym lub jogurtowym, a także ze smażoną cebulką. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g boczku w cienkich plastrach 
  • 1 cebula
  • 100 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • łyżka posiekanego koperku 
  • sól, pieprz czarny

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • niecałe 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oleju 

Robiłam też ciasto na pierogi: mąka, sól, gorąca woda i też było pyszne. Więc tak naprawdę, chyba każdy przepis na ciasto jest dobry. Ważne jest tylko dobre wyrobienie ciasta. Aby było gładkie i elastyczne.


Sposób przygotowania: 
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. 
2. Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć na suchej patelni, aż nadmiar tłuszczu się wytopi, a boczek zarumieni. Dodać do ziemniaków. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Również dodać do ziemniaków. 
3. Dodać serek oraz posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. 
4. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, żółtkiem, olejem. Porcjami dodawać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ostawić na 15 min, aby odpoczęło, pod przykryciem. 
5. Odrywać kawałki ciasta, cienko rozwałkować. Za pomocą kubka odciskać kółka. W każdym umieścić po łyżeczce farszu. Zamknąć pierożka, zrobić falbankę. 
6. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, na niedużym ogniu, ok. 5-6 minut od wypłynięcia. Czas gotowania może ulec zmianie w zależności od grubości ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *