Pierogi z ziemniakami i boczkiem, to mój bardzo pyszny eksperyment. Są bardzo treściwe. Pyszne z sosem pomidorowym lub jogurtowym, a także ze smażoną cebulką.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g boczku w cienkich plastrach
- 1 cebula
- 100 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz czarny
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- niecałe 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Robiłam też ciasto na pierogi: mąka, sól, gorąca woda i też było pyszne. Więc tak naprawdę, chyba każdy przepis na ciasto jest dobry. Ważne jest tylko dobre wyrobienie ciasta. Aby było gładkie i elastyczne.
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć na suchej patelni, aż nadmiar tłuszczu się wytopi, a boczek zarumieni. Dodać do ziemniaków. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Również dodać do ziemniaków.
3. Dodać serek oraz posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
4. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, żółtkiem, olejem. Porcjami dodawać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ostawić na 15 min, aby odpoczęło, pod przykryciem.
5. Odrywać kawałki ciasta, cienko rozwałkować. Za pomocą kubka odciskać kółka. W każdym umieścić po łyżeczce farszu. Zamknąć pierożka, zrobić falbankę.
6. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, na niedużym ogniu, ok. 5-6 minut od wypłynięcia. Czas gotowania może ulec zmianie w zależności od grubości ciasta.