Przepyszny intensywnie czekoladowo orzechowy mazurek. Przepis na to ciasto jest z przepisu Ani Starmach. Polecam, bo bardzo udany. Zmniejszyłam tylko ilość masy czekoladowej. A i tak było jej wystarczająco dużo. Połączenie orzechowego, kruchego ciasta, owocowej konfitury oraz masy czekoladowej jest pyszne.
Składniki (blaszka ok. 20 cm x 30 cm):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g zimnego masła
- 70 g drobnego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa czekoladowa:
- 200 g klasycznej mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- dodatkowo: ok. 150 g powideł śliwkowych/konfitury wiśniowej/ porzeczkowej, oraz posiekane orzechy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zmielone orzechy oraz jajko. Zagnieść ciasto. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, a następnie wyłożyć dno blachy o wymiarach ok. 20 cm. x 30 cm. jednocześnie tworząc na brzegach wyższy rant.
- Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie włożyć z blachą do lodówki na ok. 20-30 minut.
- Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 35-40 minut, do uzyskania złocistego koloru. Ciasto wystudzić.
- Śmietankę 30% pogrzać, aby była bardzo gorąca. Dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto posmarować wybraną konfiturą, a następnie masą czekoladową. Udekorować posiekanymi orzechami.