sos serowy
sosy/dipy WYTRAWNIE

Sos serowy

sos serowy
sos serowy

Bardzo prosty, domowy sos serowy. Idealny do nachosów, pieczonych ziemniaków, nuggetsów z kurczaka, oraz makaronu.

Składniki:

  • 100 g sera cheddar
  • 3 plastry sera topionego cheddar
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Śmietankę wraz z mlekiem podgrzać, aby były gorące. Dodać pokrojone na kawałki sery. Dalej podgrzewając, mieszać aż do rozpuszczenia sera. Dodać przyprawy i opcjonalnie mąkę ziemniaczaną, aby odrobinę zagęścić sos (przez sitko przesiać mąkę do sosu mieszając, lub rozpuścić mąkę w 1/2 łyżki zimnego mleka, następnie sos jeszcze chwilę podgrzewać aż zgęstnieje).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *