Bardzo prosty, domowy sos serowy. Idealny do nachosów, pieczonych ziemniaków, nuggetsów z kurczaka, oraz makaronu.
Składniki:
- 100 g sera cheddar
- 3 plastry sera topionego cheddar
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- szczypta gałki muszkatałowej
- 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Śmietankę wraz z mlekiem podgrzać, aby były gorące. Dodać pokrojone na kawałki sery. Dalej podgrzewając, mieszać aż do rozpuszczenia sera. Dodać przyprawy i opcjonalnie mąkę ziemniaczaną, aby odrobinę zagęścić sos (przez sitko przesiać mąkę do sosu mieszając, lub rozpuścić mąkę w 1/2 łyżki zimnego mleka, następnie sos jeszcze chwilę podgrzewać aż zgęstnieje).