Pyszne, kruche, domowe ciasteczka sezamowe. Nie jestem specjalną fanką sezamu i sezamków, ale te ciasteczka wyszły przepysznie! Idealna słodkość do kawy, oraz na wynos. Z przepisu wychodzi sporo ciasteczek. Po wystudzeniu, można je przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni. Sposób przygotowania ciasteczek, który przedstawiam jest bardzo prosty.
Składniki:
- 275 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1-2 łyżki cukru z wanilią
- 100 g ziaren sezamu
- 170 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka + 1 łyżka sezamu do posypania na wierzchu
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić w dłoniach tworząc kruszonkę.
- Dodać jajko oraz ziarna sezamu. Zagnieść ciasto.
- Z ciasta uformować wałek o długości 25 cm. Zawinąć go w folię i włożyć na 1-1,5 h do lodówki. Można też włożyć do zamrażalnika na 40 minut.
- Schłodzone ciasto pokroić na ok. 0,5-0,7 cm plasterki.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach (góra-dół) ok. 18 minut. Na lekko złoty kolor.