ciasteczka sezamowe
ciasteczka NA SŁODKO

Ciasteczka sezamowe

ciasteczka sezamowe

Pyszne, kruche, domowe ciasteczka sezamowe. Nie jestem specjalną fanką sezamu i sezamków, ale te ciasteczka wyszły przepysznie! Idealna słodkość do kawy, oraz na wynos. Z przepisu wychodzi sporo ciasteczek. Po wystudzeniu, można je przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni. Sposób przygotowania ciasteczek, który przedstawiam jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru z wanilią
  • 100 g ziaren sezamu
  • 170 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka + 1 łyżka sezamu do posypania na wierzchu

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić w dłoniach tworząc kruszonkę.
  1. Dodać jajko oraz ziarna sezamu. Zagnieść ciasto.
  1. Z ciasta uformować wałek o długości 25 cm. Zawinąć go w folię i włożyć na 1-1,5 h do lodówki. Można też włożyć do zamrażalnika na 40 minut.
  1. Schłodzone ciasto pokroić na ok. 0,5-0,7 cm plasterki.
  1. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Piec w 180 stopniach (góra-dół) ok. 18 minut. Na lekko złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *