Kruche ciasteczka z siemieniem lnianym. Kształt ciasteczek może być dowolny, ja akurat miałam foremki zwierzątka, więc na poprawę nastroju, są zwierzątka safari. Ciasteczka nie są za bardzo słodkie. Celowo nie dodawałam dużo cukru, więc jeżeli ktoś oczekuje bardziej słodkich ciasteczek, to proponuję zwiększyć ilość cukru do 80 g, lub pokryć ciasteczka lukrem.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 jajko rozm L
- 40 g cukru
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, szczyptę soli, jajko, cukier, siemię lniane, oraz syrop z agawy lub miód. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość kilku mm. Wyciąć wybrane kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 8 minut. Ciasteczka powinny mieć lekko rumiany kolor.