To nowy przepis na bułki hamburgerowe. Wychodzą pyszne i lekkie. Jeszcze lepsze od pierwszego przepisu. Ciasto jest fajne, elastyczne, super się z nim pracuje. Wersja posypana serem to świetnie urozmaicenie.
Składniki (6 sporych sztuk):
- 320 g mąki pszennej tortowej + ok. 2-3 łyżeczki do podsypywania
- 1 jajko rozm L
- 2 łyżeczki cukru
- 14 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 120 ml mleka
- 2/3 łyżeczki soli
- do posypania: ser (np. gołda), sezam
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, jajko, pozostałe mleko, oraz roztopione, przestudzone (letnie) masło. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Najlepiej robić to za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. W razie potrzeby doczynić jakieś 2-3 łyżeczki mąki. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania (w ciepłe miejsce).
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części (każda ok. 95 g.). Uformować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłonią.
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 20 minut. Po tym czasie posmarować odrobiną jajka z mlekiem (lub samym mlekiem). Posypać serem (tylko nie mozzarellą bo ona się zbyt spiecze), sezamem lub pozostawić bez posypki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 18-20 minut.