keks
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Keks

keks
keks

Keks to klasyczne bożonarodzeniowe ciasto. Maślane, pełne bakali. Przepis podaję na keksówkę o wymiarach 23 cm x 13 cm.

Składniki: (wymiary blaszki 23 cm x 13 cm):

  • 220 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 135 g masła
  • 4 jajka
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g dowolnych bakali (morele, suszona żurawina, kandyzowana skóra pomarańczowa, rodzynki, orzechy: włoskie, nerkowca, migdały)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Większe bakalie (morele) oraz orzechy pokroić. Wszystkie bakalie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierać naprawdę długo, aby masa nabrała jasnego koloru.

Dodawać pojedynczo jajka o temp. pokojowej. Po każdym chwilę miksować.

Dodać mąkę z bakaliami oraz śmietanę. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką do połączenia.

Przenieść ciasto do keksówki wysmarowanej mąką i oprószonej mąką.

Piec w 170 stopniach ok. 55 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *