Keks to klasyczne bożonarodzeniowe ciasto. Maślane, pełne bakali. Przepis podaję na keksówkę o wymiarach 23 cm x 13 cm.
Składniki: (wymiary blaszki 23 cm x 13 cm):
- 220 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 135 g masła
- 4 jajka
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g dowolnych bakali (morele, suszona żurawina, kandyzowana skóra pomarańczowa, rodzynki, orzechy: włoskie, nerkowca, migdały)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Większe bakalie (morele) oraz orzechy pokroić. Wszystkie bakalie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierać naprawdę długo, aby masa nabrała jasnego koloru.
Dodawać pojedynczo jajka o temp. pokojowej. Po każdym chwilę miksować.
Dodać mąkę z bakaliami oraz śmietanę. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką do połączenia.
Przenieść ciasto do keksówki wysmarowanej mąką i oprószonej mąką.
Piec w 170 stopniach ok. 55 minut. Do suchego patyczka.