świąteczne gwiazdki
Boże Narodzenie ciasteczka drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżowe gwiazdki

Christmas is coming! Wczoraj upiekłam drożdżowe gwiazdki, z przepisu na moje ulubione ciasto drożdżowe do rogalików. Wyszło idealne. Polecam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% kwaśnej
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • marmolada twarda
  • foremki do wycinania gwiazdek

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać pokruszone na kawałeczki drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimnego masło, posiekać nożem na małe kawałeczki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz lekko podrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, na podsypanym mąką blacie. Powycinać gwiazdki.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć gwiazdki. Na każdej ułożyć do łyżeczce marmolady. Przykryć drugą gwiazdką, docisnąć boki.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 15-17 minut.
  6. Gotowe wystudzone gwiazdki udekorować lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *