Christmas is coming! Wczoraj upiekłam drożdżowe gwiazdki, z przepisu na moje ulubione ciasto drożdżowe do rogalików. Wyszło idealne. Polecam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki śmietany 18% kwaśnej
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- marmolada twarda
- foremki do wycinania gwiazdek
Sposób przygotowania:
- Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać pokruszone na kawałeczki drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimnego masło, posiekać nożem na małe kawałeczki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz lekko podrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, na podsypanym mąką blacie. Powycinać gwiazdki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć gwiazdki. Na każdej ułożyć do łyżeczce marmolady. Przykryć drugą gwiazdką, docisnąć boki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 15-17 minut.
- Gotowe wystudzone gwiazdki udekorować lukrem.