Proste, pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Wręcz mały torcik. Delikatny, wilgotny biszkopt, lekki krem ze śmietanki i mascarpone oraz dużo owoców. Bardzo pyszny deser.
Składniki (tortownica 20-24cm):
Biszkopt:
- 2 jajka rozm. L
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 40 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200-250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 300 g malin/jeżyn
- do nasączenia biszkoptu: sok z cytryny, woda i cukier puder
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Piana musi być sztywna. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju i mleka. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 13-15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor. Wystudzić.
- Wymieszać 1 łyżkę soku z cytryny ze 60 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Posłodzić cukrem pudrem do smaku. Nasączyć biszkopt, aby był delikatnie zwilżony.
- Schłodzoną śmietankę lekko ubić. Dodać cukier puder oraz ser mascarpone. Miksować do uzyskania gęstego kremu.
- Na biszkopt wyłożyć krem, a następnie owoce.