Kotlety ziemniaczane same w sobie to pychota. A w połączeniu z sosem grzybowym to już w ogóle petarda! Kotlety ziemniaczane przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Z niemalże 3 składników powstają przepyszne, sycące kotlety.
Składniki:
- 500 ugotowanych ziemniaków
- 1 nieduże jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 solidne łyżki masła klarowanego lub 3-4 łyżki oleju do smażenia
Sos grzybowy:
- 500 g grzybów (mieszanka pieczarek z borowikami), mogą być też podgrzybki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła
- do podania: świeży koperek
Sposób przygotowania:
- Sos: Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać grzyby. Smażyć 15-20 minut.
- Dodać śmietankę. Gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej (1/2 łyżeczki) wymieszanej z łyżką wody. Zagotować.
- Kotlety: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać, a następnie wyrobić masę rękoma. Uformować kotleciki.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony. Na złoty kolor.
- Kotlety podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz posiekanym koperkiem.