kotlety ziemniaczane
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane same w sobie to pychota. A w połączeniu z sosem grzybowym to już w ogóle petarda! Kotlety ziemniaczane przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Z niemalże 3 składników powstają przepyszne, sycące kotlety.

Składniki:

  • 500 ugotowanych ziemniaków
  • 1 nieduże jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 solidne łyżki masła klarowanego lub 3-4 łyżki oleju do smażenia

Sos grzybowy:

  • 500 g grzybów (mieszanka pieczarek z borowikami), mogą być też podgrzybki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
  • do podania: świeży koperek

Sposób przygotowania:

  1. Sos: Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać grzyby. Smażyć 15-20 minut.
  3. Dodać śmietankę. Gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej (1/2 łyżeczki) wymieszanej z łyżką wody. Zagotować.
  4. Kotlety: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać, a następnie wyrobić masę rękoma. Uformować kotleciki.
  5. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony. Na złoty kolor.
  6. Kotlety podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *