Jak można nie kochać śmietankowych lodów albo naleśników z sosem wiśniowym? To mój ulubiony sos owocowy do deserów. Intensywny i kwaskowy smak, świetnie przełamuje słodkość deserów. Bardzo go lubię także jako dodatek do śniadaniowego jogurtu lub owsianki.
Składniki na 2 słoiczki:
- 1 kg wiśni
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Wiśnie umieścić w garnku. Dodać cukier. Gotować ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Owoce powinny puścić sok.
Przecedzić przez sitko i ponownie umieścić w garnku. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Dobrze wymieszać. Zagotować. Po chwili gotowania można rozlać do słoiczków.
Bardzo dobry zarówno na ciepło jak i na zimno.