Przepis na ciasteczka jest prosty, ale za to dekorowanie to już trochę wyzwanie. Większość ciasteczek pokryłam masą cukrową, którą później dekorowałam cukrowymi pisakami.
Składniki na ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru drobnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- wielkanocne foremki
do dekoracji:
- masa cukrowa: ok. 300 g cukru pudru, 50 g glukozy w proszku, 2 łyżeczki żelatyny, 20 ml wody, barwniki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać na drobne kawałeczki.
2. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, aromat waniliowy, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
4. Ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką stolnicę, a następnie każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać dowolne kształty od foremek.
5. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 7-8 minut. Aż ciastka ładnie się zarumienią.
6. Masa cukrowa: żelatynę zalać zimną, przegotowaną wodą. Odstawić na kilka minut. Miseczkę z żelatyną, włożyć do gorącej wody (łaźnia wodna). Mieszać, aż się rozpuści. Dodać glukozę. Wymieszać. Dodać barwnik, jeżeli masa być kolorowa. Dodać do przesianego cukru pudru. Wymieszać łyżką. Potem zagnieść dłońmi. Jeżeli masa będzie zbyt twarda dodać wody. Masa musi być plastyczna. Jeżeli zbyt klejąca to podsypać cukrem pudrem. Masę cienko rozwałkować. Tymi samymi foremkami od ciastek wykroić kształty. Za pomocą zwykłego lukru przykleić masę cukrową do ciasteczek.
7. Dowolnie udekorować pisakami lub innymi dekoracjami.