gulasz z kiełbasą i ciecierzycą
dania główne WYTRAWNIE

Warzywny gulasz z kiełbasą i ciecierzycą

gulasz z kiełbasą i ciecierzycą

Uwielbiam to danie ponieważ łączy w sobie przysmażoną kiełbasę (a kto nie lubi smażonej kiełbaski!), oraz pysznych warzyw. Można tego dania zrobić naprawdę dużo i zapakować w słoiki na później. Świetne do kasz, placków ziemniaczanych i ziemniaków. Ja podałam go z kaszą kuskus. 

Składniki:

  • 500 g ulubionej kiełbasy (np. podwawelska, śląska)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 marchewki
  • 500 g pomidorów lub 400 ml passaty pomidorowej 
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka lub słoik ciecierzycy
  • 2 łyżki masła

przyprawy:

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny mielony 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić plastry. Podsmażyć na 2 łyżkach masła, aż odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z patelni. 
2. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na suchej patelni (jeżeli korzystacie z dosyć tłustej kiełbasy np. śląskiej), lub na łyżce oleju (jeżeli korzystacie z chudej kiełbasy np. z szynki). 
3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę, a następnie posiekany czosnek i smażyć jeszcze dodatkowe 1-2 minuty. 
4. Dodać wszystkie mielone papryki. Smażyć 1-2 minuty, uważając aby się nie przypaliło. 
5. Dodać pokrojone w dosyć grube paski papryki, pokrojone w plasterki marchewki, oraz przygotowane wcześniej pieczarki. Zalać bulionem warzywnym. Dodać listek laurowy i kulki ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną. 
6. Dodać pokrojoną w plastry cukinię. Gotować kilka minut. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy ciecierzycę, oraz pozostałe przyprawy. Gotować kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *