Uwielbiam to danie ponieważ łączy w sobie przysmażoną kiełbasę (a kto nie lubi smażonej kiełbaski!), oraz pysznych warzyw. Można tego dania zrobić naprawdę dużo i zapakować w słoiki na później. Świetne do kasz, placków ziemniaczanych i ziemniaków. Ja podałam go z kaszą kuskus.
Składniki:
- 500 g ulubionej kiełbasy (np. podwawelska, śląska)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 500 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 500 g pomidorów lub 400 ml passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka lub słoik ciecierzycy
- 2 łyżki masła
przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- szczypta pieprzu ziołowego
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić plastry. Podsmażyć na 2 łyżkach masła, aż odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z patelni.
2. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na suchej patelni (jeżeli korzystacie z dosyć tłustej kiełbasy np. śląskiej), lub na łyżce oleju (jeżeli korzystacie z chudej kiełbasy np. z szynki).
3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę, a następnie posiekany czosnek i smażyć jeszcze dodatkowe 1-2 minuty.
4. Dodać wszystkie mielone papryki. Smażyć 1-2 minuty, uważając aby się nie przypaliło.
5. Dodać pokrojone w dosyć grube paski papryki, pokrojone w plasterki marchewki, oraz przygotowane wcześniej pieczarki. Zalać bulionem warzywnym. Dodać listek laurowy i kulki ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
6. Dodać pokrojoną w plastry cukinię. Gotować kilka minut. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy ciecierzycę, oraz pozostałe przyprawy. Gotować kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje.