Niesamowicie pyszne, aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wywodzi się z Delhi. Danie z kurczaka w pomidorowo-maślanym sosie z dużą ilością przypraw.
Składniki:
Kurczak i marynata:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600-700 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm. kawałek imbiru (1 łyżka posiekanego imbiru)
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego greckiego (ok. 150 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 płaska łyżeczka kurkumy lub curry
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1-2 łyżki oleju do smażenia kurczaka
Sos:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 2 łyżki masła klarowanego
- ok. 2/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, chili, kurkumy, posiekany lub starty na tarce imbir, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Włożyć do szklanego naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na kilka godzin (minimum 2 godziny).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wyłożyć kurczaka. Smażyć przez kilka minut na sporej mocy grzania. Zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. 1 ząbek czosnku posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego, podsmażyć cebulę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać pozostałą łyżkę masła klarowanego, łyżeczkę przyprawy garam masala i smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory z puszki, łyżkę cukru trzcinowego i sól. Smażyć ok. 10 minut aż sos zgęstnieje.
Dodać usmażonego kurczaka oraz śmietankę 30%. Gotować ok. 10 minut. bez przykrycia. W tym czasie doprawić ewentualnie solą i chili do smaku.
Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem lub chlebkami naan.