Szybki, pyszny, kurczak po chińsku. To danie ostatnio naprawdę często gości na moim stole. Robi się je bardzo szybko, a wychodzi pyszne i aromatyczne. Zaspakaja głód i chęć późniejszego podjadania. Przepis znam już na pamięć, gdyż przyjęło się bardzo i robię je raz w tygodniu.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- marynata do kurczaka: 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki, 1 łyżeczka chińskiej przyprawy (np. 5 smaków, lub nawet curry), 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 2 cm drobno posiekany kawałek imbiru, 2 posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 op. mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (np. Hortex lub orientalne Proste Historie)
- 1 puszka kiełków fasoli mung
- 1-2 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Dodać składniki marynaty. Wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki (przy braku czasu, można ten etap pominąć).
2. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka na dosyć dużym ogniu (4-5 minut).
3. Dodać zamrożone warzywa. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać odsączone z zalewy kiełki i dusić jeszcze 5 minut.
4. Doprawić solą. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.