kurczak po chińsku
dania główne WYTRAWNIE

Szybki kurczak po chińsku

danie po chińsku

Szybki, pyszny, kurczak po chińsku. To danie ostatnio naprawdę często gości na moim stole. Robi się je bardzo szybko, a wychodzi pyszne i aromatyczne. Zaspakaja głód i chęć późniejszego podjadania. Przepis znam już na pamięć, gdyż przyjęło się bardzo i robię je raz w tygodniu.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • marynata do kurczaka: 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki, 1 łyżeczka chińskiej przyprawy (np. 5 smaków, lub nawet curry), 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 2 cm drobno posiekany kawałek imbiru, 2 posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 op. mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (np. Hortex lub orientalne Proste Historie) 
  • 1 puszka kiełków fasoli mung
  • 1-2 łyżki oleju 
  • sól

Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Dodać składniki marynaty. Wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki (przy braku czasu, można ten etap pominąć). 
2. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka na dosyć dużym ogniu (4-5 minut).
3. Dodać zamrożone warzywa. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać odsączone z zalewy kiełki i dusić jeszcze 5 minut. 
4. Doprawić solą. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *