Proste ucierane ciasto, z dużą ilością czereśni. Do wykonania polecam użyć jasną odmianę vega, która jest bardzo soczysta i jędrna, dzięki czemu nawet po upieczeniu świetnie trzyma strukturę. Przepis jest na małą blaszkę, więc przygotowując to ciasto dla całej rodziny proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji.
Składniki (blaszka 20×20 cm.):
- 3 jajka
- 120 g masła
- 90 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g czereśni
Sposób przygotowania:
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przekroić na połówki.
Masło o temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, za pomocą miksera.
Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy.
Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszać łopatką lub łyżką.
Dno blachy o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Następnie powciskać połówki czereśni. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 35 minut (jeżeli będziecie robili podwójną porcję, czas pieczenia wydłuży się nawet do 50 minut). Przed wyjęciem z piekarnika, wbić drewniany patyczek między czereśnie, powinien być suchy.
Posypać cukrem pudrem.