ucierane ciasto z czereśniami
ciasta NA SŁODKO

Ucierane ciasto z czereśniami

ucierane ciasto z czereśniami
ciasto z czereśniami
ucierane ciasto z czereśniami

Proste ucierane ciasto, z dużą ilością czereśni. Do wykonania polecam użyć jasną odmianę vega, która jest bardzo soczysta i jędrna, dzięki czemu nawet po upieczeniu świetnie trzyma strukturę. Przepis jest na małą blaszkę, więc przygotowując to ciasto dla całej rodziny proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji.

Składniki (blaszka 20×20 cm.):

  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g czereśni

Sposób przygotowania:

Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przekroić na połówki.

Masło o temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, za pomocą miksera.

Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy.

Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszać łopatką lub łyżką.

Dno blachy o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Następnie powciskać połówki czereśni. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 35 minut (jeżeli będziecie robili podwójną porcję, czas pieczenia wydłuży się nawet do 50 minut). Przed wyjęciem z piekarnika, wbić drewniany patyczek między czereśnie, powinien być suchy.

Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *