Nie wyobrażam sobie okresu jesienno-zimowego bez szarlotki! Pyszna, delikatna szarlotka z lekko wyczuwalną nutą pomarańczy. Klasyczna i tradycyjna. Do tego fantastyczna warstwa jabłek, pochodzących z rodzinnej uprawy. Ważny jest smak i jakość jabłek. To one odpowiadają za wspaniały smak szarlotki.
Składniki (blaszka 22cm, x 29cm):
Ciasto:
- 300 g mąki (260 g mąki pszennej tortowej+ 40 g mąki ziemniaczanej)
- 1 jajko rozm. L
- 1 żółtko rozm. L
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
Jabłka:
- 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z pomarańczą (można zastąpić świeżo startą skórką pomarańczy)
- 1 laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajko, żółtko, pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto, możliwie najszybciej. Podzielić na pół. Obie części zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażalki na 40-60 minut.
2. Jabłka przełożyć na patelnię lub do garneczka. Dodać cukier, cukier z pomarańczą oraz cynamon. Smażyć kilka minut, aż jabłka trochę zmiękną. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
3. Blachę o wymiarach ok. 22 cm x 29 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część pokroić w plasterki i wyłożyć dno blachy. Można też rozwałkować między dwoma arkuszami papieru.
4. Na ciasto wyłożyć przestudzoną warstwę jabłek. Na wierzch wyłożyć drugą warstwę ciasta, pokrojoną w cienkie plasterki.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-185 stopni na około 55-60 minut. Piec na złoty kolor. Po wystudzeniu, można oprószyć cukrem pudrem.