Kolejne danie z serii dań kuchni meksykańskiej, na mojej liście to Taquito. Są to małe, kukurydziane tortille, zwinięte w cienkie ruloniki, z farszem w środku. Farsz można zrobić z kurczaka, sera lub innego mięsa. Ja zrobiłam klasyczny, ostry farsz z mięsa mielonego. Bardzo nam smakowało w takiej formie, więc sądzę, że niedługo taquito z kurczakiem też pojawi się na blogu.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1-2 papryczki chili
- 1 papryka (może być mix kolorów)
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta kuminu
- sól, pieprz czarny
- kukurydziane lub pszenne placki tortilli o średnicy 20 cm
- 50 g sera cheddar
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- do podania: kwaśna śmietana 12%
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili drobno posiekać.
- Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i chili, chwilkę smażyć. Dodać mięso mielone, mieloną kolendrę, szczyptę kuminu, słodką mieloną paprykę, a także świeżą paprykę, pokrojoną w paski. Smażyć przez kilka minut, aż mięso się zetnie.
- Dodać passatę pomidorową. Gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na placku tortilli ułożyć pasek z niewielką ilością farszu. Posypać startym cheddarem, a następnie zwinąć ciasny rulonik. Tak aby dobrze się trzymał.
- Gotowe ruloniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, można wierzch jeszcze obsypać serem, aby się pysznie zapiekł. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 5-7 minut.
- Gotowe taquito podawać ze śmietaną.