taquitos
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Taquito

taquitos

Kolejne danie z serii dań kuchni meksykańskiej, na mojej liście to Taquito. Są to małe, kukurydziane tortille, zwinięte w cienkie ruloniki, z farszem w środku. Farsz można zrobić z kurczaka, sera lub innego mięsa. Ja zrobiłam klasyczny, ostry farsz z mięsa mielonego. Bardzo nam smakowało w takiej formie, więc sądzę, że niedługo taquito z kurczakiem też pojawi się na blogu.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 papryka (może być mix kolorów)
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kuminu
  • sól, pieprz czarny
  • kukurydziane lub pszenne placki tortilli o średnicy 20 cm
  • 50 g sera cheddar
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • do podania: kwaśna śmietana 12%

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili drobno posiekać.
  2. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i chili, chwilkę smażyć. Dodać mięso mielone, mieloną kolendrę, szczyptę kuminu, słodką mieloną paprykę, a także świeżą paprykę, pokrojoną w paski. Smażyć przez kilka minut, aż mięso się zetnie.
  3. Dodać passatę pomidorową. Gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Na placku tortilli ułożyć pasek z niewielką ilością farszu. Posypać startym cheddarem, a następnie zwinąć ciasny rulonik. Tak aby dobrze się trzymał.
  5. Gotowe ruloniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, można wierzch jeszcze obsypać serem, aby się pysznie zapiekł. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 5-7 minut.
  6. Gotowe taquito podawać ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *