Danie makaronowe dla miłośników szpinaku i sera gorgonzola. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem. Pyszne, sycące danie. Solidna porcja na dwa dni.
Składniki:
- 350 g makaronu kokardki
- 400 g mrożonego szpinaku
- 300 g kiełbasy (podwawelska, śląska) lub 150 g szynki
- 200 g sera (mieszanka mascarpone z gorgonzolą)
- 50 g sera mozzarella
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Wyjąć zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Kiełbasę pokroić w talarki i podsmażyć na suchej patelni. Jeżeli używacie szynkę to dodać ją bezpośrednio do makaronu (bez podsmażania).
Makaron wymieszać ze szpinakiem, oraz kiełbasą lub szynką. Przenieść do naczynia żaroodpornego.
W niedużym garnku z grubym dnem roztopić 2 łyżki masła. Dodać 2 płaskie łyżki mąki. Smażyć chwilę cały czas mieszając. Należy uważać, aby nie przypalić mąki.
Dodać mleko. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać mascarpone z gorgonzolą. Mieszać, do uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać mozzarellą.
Zapiekać w 200 stopniach ok. 20 minut.