zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i gorgonzolą
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i gorgonzolą

Danie makaronowe dla miłośników szpinaku i sera gorgonzola. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem. Pyszne, sycące danie. Solidna porcja na dwa dni.

Składniki:

  • 350 g makaronu kokardki
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 300 g kiełbasy (podwawelska, śląska) lub 150 g szynki
  • 200 g sera (mieszanka mascarpone z gorgonzolą)
  • 50 g sera mozzarella
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Wyjąć zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Kiełbasę pokroić w talarki i podsmażyć na suchej patelni. Jeżeli używacie szynkę to dodać ją bezpośrednio do makaronu (bez podsmażania).

Makaron wymieszać ze szpinakiem, oraz kiełbasą lub szynką. Przenieść do naczynia żaroodpornego.

W niedużym garnku z grubym dnem roztopić 2 łyżki masła. Dodać 2 płaskie łyżki mąki. Smażyć chwilę cały czas mieszając. Należy uważać, aby nie przypalić mąki.

Dodać mleko. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać mascarpone z gorgonzolą. Mieszać, do uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą i pieprzem.

Powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać mozzarellą.

Zapiekać w 200 stopniach ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *