Bułki nadziane aromatycznym, soczystym kurczakiem po chińsku. Pyszne, proste i sycące danie. Fajna odmiana od makaronu i ryżu.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy lub 5 smaków
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 pomidory
- bułki panini lub inne ulubione, mogą to też być tortille lub pity
- kilka listków sałaty
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami, bardzo drobno posiekanym imbirem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać także sos sojowy oraz olej sezamowy. Dokładnie wymieszać. Kurczaka marynować w lodówce ok. godzinę.
Marchew zetrzeć obieraczką na paski lub cienkie słupki. Paprykę pokroić w paski.
Kurczaka podsmażyć na łyżce oleju do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy). Smażyć na sporej mocy grzania, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zetnie, dodać marchew oraz paprykę. Intensywnie smażyć 2-3 minuty. Dodać sparzone ze skórki, pokrojone i odciśnięte z nadmiaru soku pomidory. Smażyć chwilę, aż składniki się połączą i całość zgęstnieje. Doprawić solą.
Bułki podgrzać w piekarniku 3-4 minuty w 200 stopniach. Naciąć je, nie rozcinając do końca. Umieścić w niej trochę sałaty oraz przygotowany farsz.