kurczak po chińsku w bułce
dania główne WYTRAWNIE

Kurczak po chińsku w bułce

Bułki nadziane aromatycznym, soczystym kurczakiem po chińsku. Pyszne, proste i sycące danie. Fajna odmiana od makaronu i ryżu.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy lub 5 smaków
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • bułki panini lub inne ulubione, mogą to też być tortille lub pity
  • kilka listków sałaty
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami, bardzo drobno posiekanym imbirem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać także sos sojowy oraz olej sezamowy. Dokładnie wymieszać. Kurczaka marynować w lodówce ok. godzinę.

Marchew zetrzeć obieraczką na paski lub cienkie słupki. Paprykę pokroić w paski.

Kurczaka podsmażyć na łyżce oleju do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy). Smażyć na sporej mocy grzania, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zetnie, dodać marchew oraz paprykę. Intensywnie smażyć 2-3 minuty. Dodać sparzone ze skórki, pokrojone i odciśnięte z nadmiaru soku pomidory. Smażyć chwilę, aż składniki się połączą i całość zgęstnieje. Doprawić solą.

Bułki podgrzać w piekarniku 3-4 minuty w 200 stopniach. Naciąć je, nie rozcinając do końca. Umieścić w niej trochę sałaty oraz przygotowany farsz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *