jabłecznik
ciasta NA SŁODKO

Jabłecznik

jabłecznik
ciasto z jabłkami

Bardzo prosty, pyszny, klasyczny jabłecznik. To nic innego, jak ucierane, maślane ciasto z owocami. W tym wypadku z jabłkami.

Składniki (tortownica o średnicy ok. 24 cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru 
  • 5 jajek rozm L 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżka mąki
  • ok. 800 g -1000 g  jabłek 

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę cynamonu. Wymieszać. 
2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem (za pomocą miksera, przez kilka minut). 
3. Dodawać pojedynczo jajka. Miksować. 
4. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować. 
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiewać porcjami do masy, miksując na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. 
6. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. 
7. Do jabłek dodać łyżkę mąki i wymieszać. Owoce wyłożyć na ciasto. Powciskać je w ciasto. 
8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Patyczek powinien być suchy. 
9. Po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika delikatnie zdjąć obręcz tortownicy i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *