Bardzo prosty, pyszny, klasyczny jabłecznik. To nic innego, jak ucierane, maślane ciasto z owocami. W tym wypadku z jabłkami.
Składniki (tortownica o średnicy ok. 24 cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek rozm L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżka mąki
- ok. 800 g -1000 g jabłek
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę cynamonu. Wymieszać.
2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem (za pomocą miksera, przez kilka minut).
3. Dodawać pojedynczo jajka. Miksować.
4. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować.
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiewać porcjami do masy, miksując na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
6. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto.
7. Do jabłek dodać łyżkę mąki i wymieszać. Owoce wyłożyć na ciasto. Powciskać je w ciasto.
8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Patyczek powinien być suchy.
9. Po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika delikatnie zdjąć obręcz tortownicy i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.