Bardzo pyszne, świetne w konsystencji piankowe ciasto z malinami, na mięciutkim biszkoptowym spodzie. Nie potrzeba wielu skomplikowanych składników, a jeżeli chodzi o smak i kolor warstwy piankowej możecie użyć dowolnego smaku, jaki lubicie.
Składniki (tortownica 24cm):
Pianka:
- 300 ml śmietanki 30-36%
- 100-120 g sera mascarpone (1/2 opakowania)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka szafirowa o smaku wieloowocowym
Biszkopt:
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej torowej
- 40 g cukru drobnego
- 10 g cukru z naturalną wanilią
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 200 g malin (świeże lub mrożone)
- 1 galaretka krystaliczna cytrynowa
Sposób przygotowania:
- Galaretkę szafirową o smaku wieloowocowym rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Piana musi być sztywna.
- Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju i mleka. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką.
- Dodawać porcjami przesianą mąkę delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Jeżeli nie macie wprawy i obawę, że biszkopt wam siądzie, to przed dodaniem mąki, można do niej wmieszać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Ja zawszę robię bez proszku i wychodzi świetnie. Ważne jest długie ubijanie piany, aby była właściwie napowietrzona.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć masę na biszkopt. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 13-15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor, a po wbiciu drewnianego patyczka, powinien być on suchy.
- Śmietankę, wyciągniętą prosto z lodówki, ubić mikserem. Dodać ser mascarpone, oraz cukier puder. Krótko zmiksować do połączenia składników. Dodawać porcjami lekko tężejącą szafirową galaretkę. Miksować do połączenia. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- Na masę piankową wyłożyć świeże lub zamrożone maliny. Zalać je lekko tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.