To są naprawdę ekstremalnie czekoladowe ciasteczka. Dla prawdziwych fanów czekolady! Są delikatne i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 140 g ciemnej czekolady
- 190 g masła
- szczypta soli
- 15 g kakao
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Masa musi być puszysta.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodawać porcjami do masy, miksując na średnich obrotach miksera.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy. Wymieszać łopatką do połączenia.
- Zagnieść kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Schodzić przez 40 minut w lodówce.
- Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Dosyć grubo rozwałkować.
- Wycinać kółka o średnicy 6-7 cm. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub desce. Ponownie schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Jest to konieczne, aby ciasteczka były kruchutkie i delikatne.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół), na środkowym poziomie piekarnika, ok. 10-12 minut. Należy pilnować ciasteczek, aby się nie spaliły.
- Upieczone ciasteczka po kilku minutach delikatnie zdjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Film przedstawiający przygotowanie ciasteczek: