czekoladowe ciasteczka
ciasteczka NA SŁODKO

Czekoladowe ciasteczka

czekoladowe ciasteczka
czekoladowe ciasteczka

To są naprawdę ekstremalnie czekoladowe ciasteczka. Dla prawdziwych fanów czekolady! Są delikatne i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 140 g ciemnej czekolady
  • 190 g masła
  • szczypta soli
  • 15 g kakao
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Masa musi być puszysta.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodawać porcjami do masy, miksując na średnich obrotach miksera.
  3. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy. Wymieszać łopatką do połączenia.
  4. Zagnieść kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą. Schodzić przez 40 minut w lodówce.
  5. Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Dosyć grubo rozwałkować.
  6. Wycinać kółka o średnicy 6-7 cm. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub desce. Ponownie schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Jest to konieczne, aby ciasteczka były kruchutkie i delikatne.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół), na środkowym poziomie piekarnika, ok. 10-12 minut. Należy pilnować ciasteczek, aby się nie spaliły.
  8. Upieczone ciasteczka po kilku minutach delikatnie zdjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Film przedstawiający przygotowanie ciasteczek:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *