

Idealnie kruche ciasteczka z truskawkami. Rewelacyjne, rozpływające się w ustach. Nadzienie z truskawkami, ma wspaniałą konsystencję owocowej frużeliny.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej (może być pół na pół z mąką krupczatką)
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko rozm. L
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: roztrzepane jajko lub 2 łyżki mleka, oraz łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, cukier. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
- Truskawki pokroić na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Dodać łyżkę cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
- Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na 2 części. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinać kółka o średnicy ok. 8cm.
- Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Na każdym kółku umieszczać po ok. pół łyżki truskawek. Przykryć kolejnymi kółkami. Delikatnie skleić brzegi.
- Za pomocą widelca udekorować brzegi. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Posypać cukrem trzcinowym. Nożem zrobić nacięcia na górze, aby podczas pieczenia nie pękały w sposób niekontrolowany.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół), ok. 18 minut. Aż brzegi ładnie się zarumienią.