sakiewki z truskawkami
ciasteczka NA SŁODKO

Sakiewki z truskawkami

kruche sakiewki z truskawkami
kruche ciastka z truskawkami

Idealnie kruche ciasteczka z truskawkami. Rewelacyjne, rozpływające się w ustach. Nadzienie z truskawkami, ma wspaniałą konsystencję owocowej frużeliny.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej (może być pół na pół z mąką krupczatką)
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko rozm. L
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: roztrzepane jajko lub 2 łyżki mleka, oraz łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 200 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, cukier. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Truskawki pokroić na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Dodać łyżkę cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  4. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na 2 części. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinać kółka o średnicy ok. 8cm.
  5. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Na każdym kółku umieszczać po ok. pół łyżki truskawek. Przykryć kolejnymi kółkami. Delikatnie skleić brzegi.
  6. Za pomocą widelca udekorować brzegi. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Posypać cukrem trzcinowym. Nożem zrobić nacięcia na górze, aby podczas pieczenia nie pękały w sposób niekontrolowany.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół), ok. 18 minut. Aż brzegi ładnie się zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *