czekoladowe ciasto z porzeczką
ciasta NA SŁODKO

Czekoladowe ciasto z porzeczkami

czekoladowe ciasto z porzeczką

Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z porzeczkami. Do tego proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia owoce opadły na dno, jednak nie wpłynęło to na walory smakowe. Ciasto upiekło się bardzo dobrze i było wyśmienite.

Składniki (tortownica 24 cm.):

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 160 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 3 jajka rozm. L
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 g czarnej lub czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Masło roztopić w małym garneczku. Zdjąć z grzania. Dodać czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić.
  3. Jajka wraz z cukrem ubić mikserem. Porcjami dodać masło z czekoladą, miksując na średnich obrotach.
  4. Porcjami dodać mleko, miksując na małych obrotach. Dodać pastę lub aromat waniliowy.
  5. Dodać przesianą mąkę z kakao. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wyłożyć owoce. Delikatnie wbić je szpatułką.
  1. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 60 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *