Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z porzeczkami. Do tego proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia owoce opadły na dno, jednak nie wpłynęło to na walory smakowe. Ciasto upiekło się bardzo dobrze i było wyśmienite.
Składniki (tortownica 24 cm.):
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 4 płaskie łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 160 ml mleka
- 160 g cukru
- 3 jajka rozm. L
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 250 g czarnej lub czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
- Masło roztopić w małym garneczku. Zdjąć z grzania. Dodać czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić.
- Jajka wraz z cukrem ubić mikserem. Porcjami dodać masło z czekoladą, miksując na średnich obrotach.
- Porcjami dodać mleko, miksując na małych obrotach. Dodać pastę lub aromat waniliowy.
- Dodać przesianą mąkę z kakao. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyłożyć owoce. Delikatnie wbić je szpatułką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 60 minut. Do suchego patyczka.