drożdżówki ze śliwkami
drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

drożdżówki ze śliwkami

Pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami. W domowych drożdżówkach, najlepsze jest to, że można dodać dużo owoców! I dobrej jakości składniki.

Składniki (8-10 drożdżówek):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 600 g śliwek
  • 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru (2 kopiaste łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  2. Do miski przełożyć mąkę. Dodać sól, pozostały cukier, pozostałe mleko, zaczyn z drożdży, roztopione, przestudzone masło oraz jajko i żółtko.
  3. Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) ok. 10 minut. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścian miski. Najlepiej nie doczyniać zbyt dużo dodatkowej mąki, aby drożdżówki po upieczeniu nie były twarde.
  4. Ciasto w misce przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoja objętość.
  5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części. Z każdej uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć. W środku zrobić wgłębienie (za pomocą dłoni lub dnem kubka).
  7. We wgłębieniach umieścić owoce. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut.
  8. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w miseczce i palcami rozcierać, aż do uzyskania kruszonki. Brzegi drożdżówek posmarować mlekiem, a następnie obsypać drożdżówki kruszonką.
  1. Piec w 175 stopniach ok. 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *