To jest naprawdę podwójnie czekoladowy chlebek bananowy. Jest wspaniały dla czekoladożerców! Naprawdę pyszny! Banany i czekolada to świetne połączenie. Ten łączy w sobie kakao oraz rozpuszczoną czekoladę. Nie jest przesadnie słodki, więc można go sporo zjeść i stanowi świetne śniadanie.
Składniki (keksówka ok. 24 cm x 13 cm):
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 jaja rozm L
- 80-100 g cukru
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 40 g kakao
- 100 g masła
- 65 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Przesiać.
2. Masło rozpuścić. Dodać połamaną w kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Nie gotować. Przestudzić.
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać cienką strużką roztopione masło z czekoladą, cały czas miksując. Dodać 3 rozgniecione widelcem banany. Krótko zmiksować.
4. Porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao, miksując na najwolniejszych obrotach.
5. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Przenieść ciasto. Na wierzchu ułożyć, przekrojonego na pół banana. Lekko go wcisnąć.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopi na około 50 minut.