
Drożdżówkę z owocami można zrobić nie tylko latem. Te drożdżówki są z budyniem i owocami (z letnich zapasów). Zamrożonych owoców można z powodzeniem używać do takich wypieków. Nie należy jednak dawać ich zbyt dużo.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 110 ml mleka
- 30 g cukru
- 35 g masła
- 13 g drożdży
- 1 małe jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- ok. 150 g truskawek lub innych owoców
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 2 łyżki cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), wyrabiać ciasto kilka minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski. Można również wyrabiać ręcznie.
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. Budyń ugotować w 350 ml mleka. Lekko przestudzić.
5. Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać. Podzielić na 6-8 w miarę równych porcji. Każdą rozpłaszczyć w kółko, a na środku zrobić wgłębienie (ręką lub dnem kubka). Wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. We wgłębieniu drożdżówki umieścić 1-2 łyżki budyniu, a następnie wyłożyć 1-2 szt. świeżych lub zamrożonych truskawek. Aby uzyskać piękny rumiany kolor, brzegi drożdżówek można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20-25 minut.