Szaszłyki można zrobić z dowolnego mięsa mielonego, ja wybrałam cielęcinę. Trzeba pamiętać, że cielęcinę należy traktować w nieco inny sposób. Przede wszystkim, nie wolno używać pieprzu czarnego. Pieprz czarny zabija delikatność cielęciny i smakuje ona jak zwykła wołowina, więc po co przepłacać, za tak luksusowy produkt. Można ewentualnie dodać szczyptę białego pieprzu lub chili.
Składniki:
- 360 g mielonej cielęciny
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 płaska łyżka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta białego pieprzu lub chili
- szczypta mielonych nasion kolendry
- sól
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione w dłoniach masło klarowane oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić masę.
2. Z mięsa mielonego uformować wałeczki i nadziewając na patyczki.
3. Smażyć kilka minut na patelni grillowej natłuszczonej masłem. Ważne żeby nie smażyć zbyt długo i nie wysuszyć mięsa. Musi być delikatne, rozpływające się w ustach.
4. Szaszłyki pysznie smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz domowego sosu czosnkowego z dodatkiem koperku.