szaszłyki cielęce
dania główne WYTRAWNIE

Szaszłyki cielęce

szaszłyki cielęce
szaszłyki

Szaszłyki można zrobić z dowolnego mięsa mielonego, ja wybrałam cielęcinę. Trzeba pamiętać, że cielęcinę należy traktować w nieco inny sposób. Przede wszystkim, nie wolno używać pieprzu czarnego. Pieprz czarny zabija delikatność cielęciny i smakuje ona jak zwykła wołowina, więc po co przepłacać, za tak luksusowy produkt. Można ewentualnie dodać szczyptę białego pieprzu lub chili. 

Składniki:

  • 360 g mielonej cielęciny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta białego pieprzu lub chili
  • szczypta mielonych nasion kolendry
  • sól
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione w dłoniach masło klarowane oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. 
2. Z mięsa mielonego uformować wałeczki i nadziewając na patyczki. 

szaszłyki z mięsa mielonego

3. Smażyć kilka minut na patelni grillowej natłuszczonej masłem. Ważne żeby nie smażyć zbyt długo i nie wysuszyć mięsa. Musi być delikatne, rozpływające się w ustach. 
4. Szaszłyki pysznie smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz domowego sosu czosnkowego z dodatkiem koperku.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *