Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami. Wersja smażona, którą przedstawiam, jest charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Są to przepyszne, smażone krokiety z papieru ryżowego. Robi się je naprawdę prosto, a smażą się błyskawicznie.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe, lub wołowe)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchew
- 15 g suszonych grzybów Mun
- 2 łyżki oleju
- 60 g suchego makaronu ryżowego (cienkie nitki)
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- 12 arkuszy papieru ryżowego (100 g)
- ok. 300-500 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć pod przykryciem 20-30 minut. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle: zalać wrzątkiem i moczyć 5 minut).
- Paprykę pokroić w słupki, marchew zetrzeć obieraczką na cieniutkie paski, lub zetrzeć na tace o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobna kostkę.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę. Dodać mięso, przyprawy, sos sojowy, marchew i paprykę. Smażyć kilka minut aż mięso się zetnie. Dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę.
- Zdjąć z grzania. Dodać makaron, wymieszać. Farsz przestudzić. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
- Na talerzu umieścić wodę (może być zimna lub letnia). Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na maksymalnie 5 sekund.
- Namoczony arkusz rozłożyć na desce. Nakładać 1-1,5 łyżki farszu. Zawinąć jak gołąbka, co przedstawiają poniższe zdjęcia.
- Sajgonki przed smażeniem układać tak, aby się ze sobą nie stykały, gdyż namoczony papier ryżowy jest bardzo klejący.
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (taka, aby sajgonki były zanurzone przynajmniej do połowy). Olej musi być porządnie rozgrzany.
- Smażyć sajgonki po kilka sztuk. Bardzo ważne, żeby podczas smażenia nie stykały się ze sobą, (jeśli się dotkną, natychmiast się sklejają). Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
- Usmażone sajgonki układać na talerzu lub desce. Nie podkładać ręcznika papierowego, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, gdyż się przylepi.
- Sajgonki smakują przepysznie maczane w sosie sojowym, sweet chilli, red thai, lub innym sosem kuchni azjatyckiej.