sajgonki
dania główne WYTRAWNIE

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami

sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami. Wersja smażona, którą przedstawiam, jest charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Są to przepyszne, smażone krokiety z papieru ryżowego. Robi się je naprawdę prosto, a smażą się błyskawicznie.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe, lub wołowe)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchew
  • 15 g suszonych grzybów Mun
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g suchego makaronu ryżowego (cienkie nitki)
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 12 arkuszy papieru ryżowego (100 g)
  • ok. 300-500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć pod przykryciem 20-30 minut. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle: zalać wrzątkiem i moczyć 5 minut).
  2. Paprykę pokroić w słupki, marchew zetrzeć obieraczką na cieniutkie paski, lub zetrzeć na tace o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobna kostkę.
  1. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę. Dodać mięso, przyprawy, sos sojowy, marchew i paprykę. Smażyć kilka minut aż mięso się zetnie. Dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę.
  2. Zdjąć z grzania. Dodać makaron, wymieszać. Farsz przestudzić. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  1. Na talerzu umieścić wodę (może być zimna lub letnia). Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na maksymalnie 5 sekund.
  2. Namoczony arkusz rozłożyć na desce. Nakładać 1-1,5 łyżki farszu. Zawinąć jak gołąbka, co przedstawiają poniższe zdjęcia.
  1. Sajgonki przed smażeniem układać tak, aby się ze sobą nie stykały, gdyż namoczony papier ryżowy jest bardzo klejący.
  2. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (taka, aby sajgonki były zanurzone przynajmniej do połowy). Olej musi być porządnie rozgrzany.
  3. Smażyć sajgonki po kilka sztuk. Bardzo ważne, żeby podczas smażenia nie stykały się ze sobą, (jeśli się dotkną, natychmiast się sklejają). Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
  1. Usmażone sajgonki układać na talerzu lub desce. Nie podkładać ręcznika papierowego, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, gdyż się przylepi.
  2. Sajgonki smakują przepysznie maczane w sosie sojowym, sweet chilli, red thai, lub innym sosem kuchni azjatyckiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *