Kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym z pieczarkami i chrupiącym boczkiem. Pyszny zarówno do makaronu, jak i do ryżu i kaszy kuskus.
Składniki:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 100 g boczku w cienkich plasterkach (wędzony lub parzony)
- 400 ml passaty pomidorowej
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry.
- Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierem ręcznikowym i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju, aż się lekko zarumieni.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę.
- Dodać pieczarki oraz przyprawy. Smażyć kilka minut. Dodać passatę pomidorową. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać śmietankę. Krótko zagotować. Doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
- Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na suchej patelni. Dodać do całości.