kurczak w sosie
dania główne WYTRAWNIE

Kurczak w sosie pomidorowo śmietanowym z pieczarkami

kurczak w sosie

Kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym z pieczarkami i chrupiącym boczkiem. Pyszny zarówno do makaronu, jak i do ryżu i kaszy kuskus.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 100 g boczku w cienkich plasterkach (wędzony lub parzony)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry.
  2. Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierem ręcznikowym i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju, aż się lekko zarumieni.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę.
  4. Dodać pieczarki oraz przyprawy. Smażyć kilka minut. Dodać passatę pomidorową. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać śmietankę. Krótko zagotować. Doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  5. Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na suchej patelni. Dodać do całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *