

To naprawdę niesamowite danie. Makaron z kurczakiem w kremowym sosie serowym, na bazie białego wina z gorgonzolą.
Składniki (4 osobowa porcja):
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy warzywko
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego wina (wytrawne/półwytrawne)
- 150 g sera gorgonzola
- 250 g sera mascarpone
- pieprz czarny
- kolorowy makaron tagliatelle
Sposób przygotowania:
W garneczku umieścić 200 ml białego wina. Odparować do 1/3, a nawet 1/4 wyjściowej objętości. Dodać sery. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę soli.
Kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Oprószyć przyprawą warzywko, słodką mieloną papryką, a także czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzu wyłożyć makaron, następnie kawałki kurczaka. Polać sosem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.