makaron w sosie z gorgonzolą
dania główne makarony WYTRAWNIE

Makaron z kurczakiem w sosie serowym z gorgonzolą

kurczak w sosie z gorgonzolą
kurczak w sosie z gorgonzolą

To naprawdę niesamowite danie. Makaron z kurczakiem w kremowym sosie serowym, na bazie białego wina z gorgonzolą.

Składniki (4 osobowa porcja):

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywko
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml białego wina (wytrawne/półwytrawne)
  • 150 g sera gorgonzola
  • 250 g sera mascarpone
  • pieprz czarny
  • kolorowy makaron tagliatelle

Sposób przygotowania:

W garneczku umieścić 200 ml białego wina. Odparować do 1/3, a nawet 1/4 wyjściowej objętości. Dodać sery. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę soli.

Kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Oprószyć przyprawą warzywko, słodką mieloną papryką, a także czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzu wyłożyć makaron, następnie kawałki kurczaka. Polać sosem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *