Kruche pomarańczowe ciasteczka, oblane lukrem i udekorowane świątecznymi cukrowymi dekorkami. W tym roku, aby wprowadzić coś nowego, powstały ciasteczkowe bałwanki. Wystarczy mieć długie patyczki do szaszłyków i zwykłe ciasteczka zamienić w śliczne bałwanki. Przy dekorowaniu zawsze jest sporo pracy, ale raz do roku warto.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki stołowe cukru z pomarańczą (można kupić gotową) lub skórka starta z połowy pomarańczy
- do dekoracji: lukrowe, kolorowe pisaki, czekoladowe pisaki, cukrowe dekoracje
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać na drobne kawałeczki.
2. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier z pomarańczą lub skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
4. Ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką stolnicę, a następnie każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać dowolne kształty, lub różnej wielkości kółka do bałwanków.
5. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby powstały bałwanki, kółka z ciasta ułożyć na patykach do szaszłyków i docisnąć palcami, aby patyczki znalazły się w środku ciasteczek.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 8 minut. Aż ciastka się zarumienią. Wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować.