świąteczne ciasteczka
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Ciasteczkowe bałwanki

świąteczne ciasteczka

Kruche pomarańczowe ciasteczka, oblane lukrem i udekorowane świątecznymi cukrowymi dekorkami. W tym roku, aby wprowadzić coś nowego, powstały ciasteczkowe bałwanki. Wystarczy mieć długie patyczki do szaszłyków i zwykłe ciasteczka zamienić w śliczne bałwanki. Przy dekorowaniu zawsze jest sporo pracy, ale raz do roku warto.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe cukru z pomarańczą (można kupić gotową) lub skórka starta z połowy pomarańczy
  • do dekoracji: lukrowe, kolorowe pisaki, czekoladowe pisaki, cukrowe dekoracje

Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać na drobne kawałeczki.
2. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier z pomarańczą lub skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
4. Ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką stolnicę, a następnie każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać dowolne kształty, lub różnej wielkości kółka do bałwanków.
5. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby powstały bałwanki, kółka z ciasta ułożyć na patykach do szaszłyków i docisnąć palcami, aby patyczki znalazły się w środku ciasteczek. 

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 8 minut. Aż ciastka się zarumienią. Wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *