Muffinki z bananem, płatkami owsianymi i słonecznikiem, to propozycja na zdrowszy deser. Są naprawdę pyszne, a nie zawierają ogromu cukru. Dodatkowo są nadziane budyniem, przez co są jeszcze pyszniejsze! Do zdjęcia trafiła się akurat porządnie nadziana babeczka. Babeczki udało się sfotografować ostatniego, śnieżnego dnia zimy.
Składniki na 12 szt.:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 60 płatków owsianych lub mąki owsianej
- 20 g nasion słonecznika (lub mąki słonecznikowej)
- 3 jajka rozm. M
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duży banan
- szczypta soli
- 125 ml oleju
- 1 budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:
1. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że użyć 350-400 ml mleka zamiast 500 ml. Gotowy budyń przestudzić.
2. Płatki owsiane i nasiona słonecznika rozdrobić w blenderze (jeżeli używacie mąki owsianej i słonecznikowej, to pominąć ten etap). Przenieść do miski. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
3. W osobnej misce zmieszać jajka, olej, cukier, rozgnieciony widelcem banan.
4. Dodać suche składniki do mokrych. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do babeczek. W każdej z nich umieścić po łyżce ciasta. Następnie wyłożyć po łyżce masy budyniowej i na koniec dopełnić pozostałym ciastem.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 minut.