paszteciki z mięsem
inne wypieki przekąski śniadanie Sylwester WYTRAWNIE

Mięsne paszteciki pomidorowo-paprykowe

paszteciki z mięsem

Dla tych, którzy chcą spróbować nowego smaku pasztecików z mięsem, ten przepis będzie idealny! Smak tych pasztecików jest zachwycający. To moja nowa odsłona drożdżowych pasztecików z mięsem. Robione na święta, ale przepyszne na każdą okazję. To pyszne samodzielne danie lub przekąska. Idealne do wieczoru filmowego, czy na drugie śniadanie. Koniecznie spróbujcie. Dzięki pomidorowo paprykowym dodatkom, farsz jest wilgotny. Po wystudzeniu, można zamrozić, gdyż po rozmrożeniu są równie pyszne.

Składniki:

Farsz:

  • 500-600 g mięsa mielonego (z szynki lub łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 120 ml passaty pomidorowej
  • 1,5 czerwonej lub żółtej papryki
  • 1-2 łyżki pesto alla Calabrese
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ok. łyżeczki soli

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 55 g masła
  • 1 małe jajko
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo: 2 łyżki mleka i garść sera do posypania na wierzchu (może być cheddar, gołda)

Sposób przygotowania:

  1. Świeże drożdże rozpuścić w letnim mleku. Pozostałe składniki umieścić w misce. Dodać rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), lub ręcznie. W razie potrzeby doczynić 1-2 łyżki mąki. Gotowe ciasto pozostawić w misce i przykryć folią, lub bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paski. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę (smażyć 4-5 minut na średnim ogniu). Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut pod przykryciem. Dodać mięso oraz przyprawy (słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, oregano, trochę soli i pieprz). Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową i pesto. Smażyć 3-4 minuty bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. Wystudzony zmiksować w malakserze. Wówczas rozdrobnione kawałki mięsa wchłoną sos i cała masa nabierze gęstej konsystencji.
  1. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, w prostokąt o wymiarach ok. 44 cm x 34 cm. Przekroić na trzy paski.
  2. Na każdym kawałku wyłożyć 1/3 farszu w formie wałka. Zwinąć w rulon.
  1. Gotowe rulony pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Ułożyć je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać startym serem.
  2. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *