Pyszny delikatny, puszysty mus czekoladowy z owocami. To pomysł na szybki i bardzo pyszny deser! Można użyć dowolnych owoców sezonowych, a także tych całorocznych. Ja użyłam maliny, banany, oraz śliwki. Czas przygotowania to zaledwie 10-15 minut. Bezpośrednio po przygotowaniu ma konsystencję musu, natomiast po schłodzeniu w lodówce lekkiej pianki.
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady mlecznej, ciemnej (można użyć pół na pół)
- dowolne owoce
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Śmietankę ubić mikserem. Dodać letnią czekoladę. Zmiksować.
- Miseczki wypełnić częścią owoców. Wyłożyć mus czekoladowy. Wierzch udekorować pozostałymi owocami oraz wiórkami czekolady.
- Dekorując deser bananami, polecam skropić je sokiem z cytryny. Nie będą ciemniały.