drożdżówki z makiem
drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżówki z makiem

drożdżówki z makiem

Uważam, że domowe drożdżówki z makiem, są absolutnie najlepsze! Z niepożałowanym makiem, porządnie nadziane. Pyszne, mięciutkie, wilgotne i słodziutkie. Bo takie właśnie powinny być domowe drożdżówki. Przepis jest na 8 niedużych drożdżówek. Spokojnie możecie podwoić składniki, bo drożdżówki schodzą w mig. Po wystudzeniu, można je szczelnie zapakować i zamrozić. Ciasto praktycznie nie zawiera cukru, gdyż gotowa masa makowa z puszki jest bardzo słodka.

Składniki (8 szt.):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g drożdży
  • 110 ml letniego mleka
  • 380-400 g gotowej masy makowej

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, rozpuszczone drożdże, oraz roztopione letnie masło. Zagnieść ciasto. Ręcznie, lub mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych.
  3. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.
  5. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 45 cm x 30 cm.
  6. Posmarować masą makową, tak jak na zdjęciu. A następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  1. Drożdżowy wałek pociąć na ok. 4-5 cm kawałki. W każdym, za pomocą drewnianej łyżki zrobić wgniecenie.
  1. Drożdżówki posmarować mlekiem. Odstawić jeszcze na ok. 20 minut do podrośnięcia.
  2. Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
  3. Wystudzone drożdżówki można posmarować lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *