Uważam, że domowe drożdżówki z makiem, są absolutnie najlepsze! Z niepożałowanym makiem, porządnie nadziane. Pyszne, mięciutkie, wilgotne i słodziutkie. Bo takie właśnie powinny być domowe drożdżówki. Przepis jest na 8 niedużych drożdżówek. Spokojnie możecie podwoić składniki, bo drożdżówki schodzą w mig. Po wystudzeniu, można je szczelnie zapakować i zamrozić. Ciasto praktycznie nie zawiera cukru, gdyż gotowa masa makowa z puszki jest bardzo słodka.
Składniki (8 szt.):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 50 g roztopionego masła
- 20 g drożdży
- 110 ml letniego mleka
- 380-400 g gotowej masy makowej
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, rozpuszczone drożdże, oraz roztopione letnie masło. Zagnieść ciasto. Ręcznie, lub mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych.
- Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.
- Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 45 cm x 30 cm.
- Posmarować masą makową, tak jak na zdjęciu. A następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Drożdżowy wałek pociąć na ok. 4-5 cm kawałki. W każdym, za pomocą drewnianej łyżki zrobić wgniecenie.
- Drożdżówki posmarować mlekiem. Odstawić jeszcze na ok. 20 minut do podrośnięcia.
- Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
- Wystudzone drożdżówki można posmarować lukrem.