Caponata, to sycylijski, warzywny gulasz. Jego głównym składnikiem są bakłażan, seler naciowy, a także sezonowe warzywa. Wspaniałe letnie danie, o wyrazistym i bardzo atrakcyjnym smaku.
Składniki:
- 2 małe bakłażany lub 1 duży
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- kilka łodyg selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 600 g pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- garść zielonych oliwek
- 5 łyżek octu z białego wina
- garść natki pietruszki lub bazylii
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz czarny
Sposób wykonania:
1. Bakłażany pokroić w grubą kostkę. Solidnie oprószyć solą (1-2 łyżeczki), wymieszać, odstawić na min. 30 minut.
3. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Seler naciowy pokroić w drobne plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
4. W głębokiej patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.
5. Dodać seler naciowy, paprykę. Dusić 15 minut pod przykryciem. Dodać pomidory, dalej gotować.
6. Przygotowany wcześniej bakłażan, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierem ręcznikowym. Na osobnej patelni, rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Usmażyć na rumiany kolor. Dodać do całości.
7. Dodać kapary, oliwki, cukier, ocet. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
8. Caponatę podawać z ulubionym pieczywem.