caponata
dania główne wegańskie WYTRAWNIE

Sycylijska caponata

caponata

Caponata, to sycylijski, warzywny gulasz. Jego głównym składnikiem są bakłażan, seler naciowy, a także sezonowe warzywa. Wspaniałe letnie danie, o wyrazistym i bardzo atrakcyjnym smaku.

Składniki:

  • 2 małe bakłażany lub 1 duży
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • garść zielonych oliwek
  • 5 łyżek octu z białego wina
  • garść natki pietruszki lub bazylii
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz czarny 

Sposób wykonania:
1. Bakłażany pokroić w grubą kostkę. Solidnie oprószyć solą (1-2 łyżeczki), wymieszać, odstawić na min. 30 minut.  
3. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Seler naciowy pokroić w drobne plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 
4. W głębokiej patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. 
5. Dodać seler naciowy, paprykę. Dusić 15 minut pod przykryciem. Dodać pomidory, dalej gotować. 
6. Przygotowany wcześniej bakłażan, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierem ręcznikowym. Na osobnej patelni, rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Usmażyć na rumiany kolor. Dodać do całości. 
7. Dodać kapary, oliwki, cukier, ocet. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. 
8. Caponatę podawać z ulubionym pieczywem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *