Pyszne, mięciutkie roladki z kurczaka nadziane farszem grzybowym. Danie pieczone w piekarniku, mniej kaloryczne niż smażone. Wyśmienite, rozpływające się w ustach roladki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g.)
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
- 200 g pieczarek
- 10 g suszonych grzybów
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) lub oleju.
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła na wierzch
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać gorącą wodą, aby były przykryte. Moczyć godzinę. Odcedzić i drobno pokroić.
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Na patelni na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki oraz grzyby. Smażyć kilka minut na sporej mocy grzania, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
2 pojedyncze filety przekroić wzdłuż. Rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć z obu stron przyprawami. Umieścić łyżkę farszu. Zawinąć roladkę.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Na wierzchu każdej umieścić kawałek masła. Dzięki temu będą mięciutkie i soczyste po upieczeniu. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Piec w 190 stopniach ok. 35 minut.