roladki z kurczaka
dania główne WYTRAWNIE

Roladki z kurczaka z farszem grzybowym

roladki z kurczaka
roladki z kurczaka

Pyszne, mięciutkie roladki z kurczaka nadziane farszem grzybowym. Danie pieczone w piekarniku, mniej kaloryczne niż smażone. Wyśmienite, rozpływające się w ustach roladki.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g.)
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
  • 200 g pieczarek
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) lub oleju.
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki masła na wierzch

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać gorącą wodą, aby były przykryte. Moczyć godzinę. Odcedzić i drobno pokroić.

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Na patelni na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki oraz grzyby. Smażyć kilka minut na sporej mocy grzania, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

2 pojedyncze filety przekroić wzdłuż. Rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć z obu stron przyprawami. Umieścić łyżkę farszu. Zawinąć roladkę.

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Na wierzchu każdej umieścić kawałek masła. Dzięki temu będą mięciutkie i soczyste po upieczeniu. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Piec w 190 stopniach ok. 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *