Klasyczny filet z piersi kurczaka w postaci sznycla, czyli porządnie rozbitego, dużego kawałka filetu. W pysznej, chrupiącej panierce. Może i banał, ale pyszny i idealny na sobotni obiadek.
Składniki:
- duży filet z kurczaka
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- sól
- pieprz czarny
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić, osuszyć papierem ręcznikowym, pokroić w plastry. Każdy równomiernie roztłuc tłuczkiem.
- Każdy rozbity plaster oprószyć delikatnie z obu stron, solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką.
- Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Każdy plaster obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut, z każdej strony. Cienkie filety smażą się bardzo szybko więc nie ma obawy, że będą surowe.
- Sznycle można podawać z ugotowanymi ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, lub innymi ulubionymi składnikami.