sznycel z kurczaka
dania główne WYTRAWNIE

Sznycel z kurczaka

Klasyczny filet z piersi kurczaka w postaci sznycla, czyli porządnie rozbitego, dużego kawałka filetu. W pysznej, chrupiącej panierce. Może i banał, ale pyszny i idealny na sobotni obiadek.

Składniki:

  • duży filet z kurczaka
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić, osuszyć papierem ręcznikowym, pokroić w plastry. Każdy równomiernie roztłuc tłuczkiem.
  2. Każdy rozbity plaster oprószyć delikatnie z obu stron, solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką.
  3. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Każdy plaster obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut, z każdej strony. Cienkie filety smażą się bardzo szybko więc nie ma obawy, że będą surowe.
  5. Sznycle można podawać z ugotowanymi ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, lub innymi ulubionymi składnikami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *