zakwas na barszcz
Boże Narodzenie przetwory wegańskie WYTRAWNIE zupy

Zakwas na barszcz

zakwas na barszcz
zakwas na barszcz

Zakwas z buraków jest prosty do przygotowania, a dzięki niemu świąteczny barszcz będzie przepyszny! Nie będą potrzebne gotowe koncentraty. Na domowym zakwasie barszcz jest nieporównywalnie lepszy!

Składniki:

  • 1-1,1 kg buraków
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 łyżka (stołowa) soli
  • 2 litrowe słoiki, lub 1 duży 2 litrowy

Sposób przygotowania:

Buraki umyć, a następnie cienko obrać. Pokroić w grube plastry. Gdyby plastry były bardzo duże to można je przekroić jeszcze na pół. Tak, aby wygonie zmieściły się w słoiku.

W słoiku na dnie umieścić trochę czosnku, ziela angielskiego i pieprzu, później kawałki buraków. Po środku znów czosnek, pozostałe ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Znów ułożyć buraki. Starać się to zrobić w miarę ciasno, aby buraki nie pływały.

Zalać przegotowaną, letnią wodą z solą. Ważne, aby zawartość słoika była całkowicie przykryta wodą.

Przykryć gazą, związać sznurkiem. Odstawić na 5-7 dni. Po przecedzeniu jest gotowy do użycia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce, do czasu gotowania barszczu (nawet kilka tygodni).

zakwas na barszcz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *