Zakwas z buraków jest prosty do przygotowania, a dzięki niemu świąteczny barszcz będzie przepyszny! Nie będą potrzebne gotowe koncentraty. Na domowym zakwasie barszcz jest nieporównywalnie lepszy!
Składniki:
- 1-1,1 kg buraków
- 5 obranych ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka (stołowa) soli
- 2 litrowe słoiki, lub 1 duży 2 litrowy
Sposób przygotowania:
Buraki umyć, a następnie cienko obrać. Pokroić w grube plastry. Gdyby plastry były bardzo duże to można je przekroić jeszcze na pół. Tak, aby wygonie zmieściły się w słoiku.
W słoiku na dnie umieścić trochę czosnku, ziela angielskiego i pieprzu, później kawałki buraków. Po środku znów czosnek, pozostałe ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Znów ułożyć buraki. Starać się to zrobić w miarę ciasno, aby buraki nie pływały.
Zalać przegotowaną, letnią wodą z solą. Ważne, aby zawartość słoika była całkowicie przykryta wodą.
Przykryć gazą, związać sznurkiem. Odstawić na 5-7 dni. Po przecedzeniu jest gotowy do użycia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce, do czasu gotowania barszczu (nawet kilka tygodni).