
Wrapy to świetna odmiana od tradycyjnych naleśników. Zrobiłam je na dwa smaki. Jedne łagodne z sosem koperkowym, a drugie z sosem pomidorowym. Do tego kurczak, kilka prostych składników i gotowe. Kurczaka zawsze przygotowuję sobie dzień wcześniej i później wykorzystuję do wrapów.
Składniki (4 szt.):
- 4 płaty tortilli
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- kilka łyżek sosu koperkowego (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, łyżka posiekanego koperku)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyścić pokroić w kostkę. wymieszać ze słodką i ostrą mielona papryką, curry, solą, pieprzem i oliwą. Usmażyć.
- Sałatę lodową pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce.
- Na płacie tortilli rozsmarować 2-3 łyżki sosu (pomidorowego lub koperkowego). Na środku ułożyć sałatę, cebulę, kurczaka, paprykę. Złożyć wrapa. Gdyby nie chciały się dobrze skleić, to sos, lub kilka kropli wody, działa świetnie jako klej.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 10 minut.