Klasyczne wrapy z kurczakiem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Klasyczne wrapy z kurczakiem

wrapy z kurczakiem

Wrapy to świetna odmiana od tradycyjnych naleśników. Zrobiłam je na dwa smaki. Jedne łagodne z sosem koperkowym, a drugie z sosem pomidorowym. Do tego kurczak, kilka prostych składników i gotowe. Kurczaka zawsze przygotowuję sobie dzień wcześniej i później wykorzystuję do wrapów.

Składniki (4 szt.):

  • 4 płaty tortilli
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • kilka łyżek sosu koperkowego (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, łyżka posiekanego koperku)

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyścić pokroić w kostkę. wymieszać ze słodką i ostrą mielona papryką, curry, solą, pieprzem i oliwą. Usmażyć.
  2. Sałatę lodową pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce.
  3. Na płacie tortilli rozsmarować 2-3 łyżki sosu (pomidorowego lub koperkowego). Na środku ułożyć sałatę, cebulę, kurczaka, paprykę. Złożyć wrapa. Gdyby nie chciały się dobrze skleić, to sos, lub kilka kropli wody, działa świetnie jako klej.
  4. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *